Alla Helgons Dag 2022

Alla helgons dag är en kristen högtid, men varför firar man den och när inträffar högtiden?Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln.

Då firar vi alla helgons dag!

  • År 2021 firades alla helgons dag den 6 november, som är en Lördag.
  • År 2022 firas alla helgons dag den 5 november, som är en Lördag.
  • Alla helgons dag infaller alltid mellan 31 oktober och 6 november varje år.

Läs mer: Alla röda dagar i Sverige – en komplett lista!

Vad är alla helgons dag?

Alla helgons dag är en helgdag då martyrer och helgon inom kristendomen uppmärksammas och hyllas. Traditionen att fira alla helgons dag har funnits sedan medeltiden, och i såväl Finland som i Sverige är alla helgons dag en officiell helgdag (röd dag) i kalendern.

Alla helgons dag – en kort historik

Inom kristendomen är det viktigt att hylla helgon och martyrer på specifika dagar under året, men det fanns ett problem; alla helgon var inte betydelsefulla nog att uppmärksammas i den regelrätta kalendern. Alla helgons dag skapades således för att uppmärksamma mindre kända kristna helgon på en och samma gång.

Denna helgdag uppmärksammar inte bara helgon, utan också de döda. Traditionen att hylla de som lämnat oss på alla helgons dag kommer från de kristna germanerna, som trodde att de döda behövde vägledas hem strax efter sommarens slut med hjälp av ljus och eldar.

Läs mer: Då infaller alla Sveriges röda dagar.

Det är såldes från germanerna som traditionen om att tända ljus på gravar på alla helgons dag härstammar. Som Svenska Kyrkan förtydligar finns det även någonting som kallas alla själars dag, som inträffar söndagen efter alla helgons dag. Då firar hyllar man officiellt de döda samtidigt som man uppmärksammar de närstående och i förlängningen de sörjande.

Men enligt många är alla helgons dag fortfarande synonymt med att hylla de döda och de närstående, och Svenska Kyrkan håller med. På deras webbsida skriver de att alla helgona-helgen är den tid på året som vi hyllar de som lämnat det här livet.

Att hylla närstående som gått bort under är alltså helt legitimt under alla helgona-helgen, och alla själars dag finns även som ett komplement veckan därpå.

Alla helgons dag och/ eller Halloween har firats i Sverige sedan 1772 då man högtiden alltid inföll den 1 November, Vilket man senare (1953) i samband med helgdagsreformen flyttades till den Lördag som infaller mellan 31a Oktober och 6 November.

Datum för alla helgons dag – år för år

Alla helgons dagDatum , år och veckodag
Alla Helgons Dag 2022lördag 5 november 2022
Alla Helgons Dag 2023lördag 4 november 2023
Alla Helgons Dag 2024lördag 2 november 2024
Alla Helgons Dag 2025lördag 1 november 2025
Alla Helgons Dag 2026lördag 31 oktober 2026
Alla Helgons Dag 2027lördag 6 november 2027
Alla Helgons Dag 2028lördag 4 november 2028
Alla Helgons Dag 2029lördag 3 november 2029
Alla Helgons Dag 2030lördag 2 november 2030

Halloween och kopplingen till alla helgons dag

I regioner såsom Nordamerika och Australien är Halloween motsvarigheten till alla helgons dag. Halloween är en språkförvrängning av “All Hallows’ Eve” som på svenska betyder alla helgons afton. Under halloween är det vanligt att pumpor och barnupptåg hör till festiviteterna.

Barnen är i sin tur uppklädda till historiska väsen och skräckkaraktärer såsom häxor, spöken, liemannen eller karaktärer från berömda skräckfilmer. De pumpor som placeras på var och varannan farstu är traditionellt sett placerade där för att skrämma bort onda andar. Onda andar avskyr nämligen såväl solljus som eldsken.

Hur leker barnen på Halloween?

På Halloween plingar barnen på ett stort antal hus och skriker “trick or treat” (sv. bus eller godis). Oftast får barnen godis, men om de inte får det kan barnen ibland hitta på ett skämtsamt rackartyg. Värt att notera är att hus som inte har en pumpa vid dörren är fredade, då de inte deltar i firandet. Det är en långt gående tradition att lämna dessa hus ifred.

Firar vi Halloween i Sverige?

Vi firar Halloween i Sverige mellan 30 oktober och 5 november, men Halloween är dock ingen officiell helgdag i Sverige. Vissa personer tycker även att det är osmakligt att behöva se på personer som klätt ut sig till hemska väsen i samband med alla helgons dag, som i sin tur infaller under samma tidsspann som Halloween.

Det finns idag många svenskar som väljer att fira Halloween den 31 oktober, men det finns egentligen ingen praxis för när Halloween ska firas i Sverige, eller om vi ens ska fira Halloween över huvud taget.


När är Alla helgons dag 2022?

Alla helgons dag 2022 infaller den 1 November.

Är man ledig på Halloween?

Ja, Halloween är en röd dag och man är ledig även fast det alltid infaller på en Lördag

När är Alla helgons dag 2022?

Alla helgons dag 2022 infaller den 1 November.

Vad är Halloween?

Det är en högtid där man firar helgonen och martyren (alltså de döda). Det är även en röd dag.

När infaller alla helgons dag 2023?

År 2023 infaller alla helgons dag den 3 november, som är en lördag.

Är alla helgons dag en röd dag?

Ja, alla helgons dag är en röd dag.

Mellan vilka datum infaller alla helgons dag?

Alla helgons dag infaller mellan datumen 31 oktober och 6 november varje år.

När firar man Halloween i Sverige 2022?

I Sverige firar man i regel Halloween den 31 oktober, men det finns inga officiella regler gällande när man ska fira Halloween. Alla som firar denna högtid ska dock tänka på att vara respektfulla mot personer som firar alla helgons dag, då dessa högtider tar plats inom samma tidsspann.

Lämna en kommentar