Fettisdagen

Fettisdagen är en svensk tradition som firas varje år den 13:e februari. Dagen är också känd som Shrove Tuesday eller Mardi Gras i många andra delar av världen, och är den sista dagen innan den kristna fastan påbörjas under fyrtiobiten (Lent) före påsk.

Fettisdagen har sitt ursprung i att man använde upp de fettiga livsmedel som fanns hemma, såsom smör, grädde och ägg, innan man skulle börja fasta under fyrtiobiten. Dessa livsmedel blev till smet (smördeg) som sedan användes för att göra semlor, eller små, sockerkakor som fylls med smör, grädde och maräng.

I dag är fettisdagen en dag för att fira och njuta av god mat och sällskap. Många svenskar väljer att äta semlor och andra godbitar tillsammans med vänner och familj. Det är också vanligt att folk samlas för att titta på fettisdagsparader eller att delta i andra aktiviteter som är relaterade till dagen.

Så, om du befinner dig i Sverige den 13:e februari, se till att fira Fettisdagen på rätt sätt genom att äta en semlor och umgås med dina nära och kära.

Varför äter man semlor på fettisdagen?

Traditionen att äta semlor på Fettisdagen har sitt ursprung i att man använde upp de fettiga livsmedel som fanns hemma innan den kristna fastan påbörjades. Semlor, som är små degbullar fyllda med mandelmassa och vispad grädde, innehåller både smör, grädde och ägg – alla livsmedel som man ville bli av med innan fastan. Därför började man att göra semlor inför Fettisdagen så att man skulle kunna äta upp dem innan fastan började.

I dag är semlor en populär rätt att äta på Fettisdagen, men många svenskar äter dem också under andra delar av året. Semlor är fortfarande gjorda av smördeg och fyllda med mandelmassa och vispad grädde, och de kan variera i form och smak beroende på var i landet man befinner sig. Semlor är en populär förtäring och en viktig del av den svenska matkulturen.

Semla recept

Det finns många olika recept på semlor, och det bästa receptet kan vara olika för olika personer beroende på deras smakpreferenser. Här är ett grundrecept på semlor som du kan prova:

För degen:

  • 1 paket jäst
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 100 g smör
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 6 dl vetemjöl

För fyllningen:

  • 1 dl mandelmassa
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker

För garneringen:

  • Pudrade socker
  • Mandelmassa och vispgrädde till topping

Börja med att värma upp mjölken till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ner mjölken och socker. Låt jäsa i 15 minuter. Smält smöret och rör ner det i jäsningen tillsammans med ägget och saltet. Tillsätt mjölet och arbeta degen ordentligt. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.

När degen har jäst klart, rulla ut den på mjölat bakbord och skär ut cirklar med hjälp av en kopp eller en degskrapa. Lägg cirklarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ytterligare 10 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader C (425 grader F) och grädda semlorna i 10-12 minuter tills de blir gyllenbruna. Låt svalna på galler.

När semlorna är kalla, skär upp dem på mitten och fyll med mandelmassa och vispad grädde. Garnera med pudrat socker och servera med mer mandelmassa och vispad grädde på toppen om du önskar.

Lycka till med att göra dina egna semlor!

Ha en trevlig fettisdag!

Lämna en kommentar