Allt om första maj → När den infaller och varför!

Första maj är arbetarförbundets dag, men varför är det så? Utöver det, vilka historiska händelser har bidragit till att första maj är en viktig dag för Sveriges alla arbetare?

Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln.

Vad är första maj?

Första maj är arbetarrörelsens viktigaste dag och uppmärksammas för att hedra arbetsrättskämpar. Högtiden har firats sedan 1980, och första demonstrationen anordnades som en internationell manifestation där demonstranterna eftersträvade åtta timmars arbetsdag.

Vem firar första maj?

Det är främst vänsterorganisationer, fackföreningar och partier såsom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som firar första maj.

Har första maj alltid varit en arbetarhögtid?

Första maj var tidigare en generisk vårfest med dans runt majstång och kröning av en majdrottning. Det var (som vi nämnt ovan) inte förrän i slutet av 1800-talet som första maj började förknippas med arbetarrörelsen,

Datum för första maj – år för år

Första majDatumVeckodag
20221 maj 2022söndag
20231 maj 2023måndag
20241 maj 2024onsdag
20251 maj 2025torsdag
20261 maj 2026fredag
20271 maj 2027lördag
20281 maj 2028måndag
20291 maj 2029tisdag
20301 maj 2030onsdag
20311 maj 2031torsdag

Första maj runt om i världen

  • Första maj i Kina. Började firas 1990, och alla arbetare får en veckas ledighet.
  • Första maj i Brasilien. Alla som arbetar får ledigt, och minimilönerna justeras under samma tidsspann som första maj infaller.
  • Första maj i Storbritannien. Är en politisk obunden högtid där man demonstrerar mot kapitalismen.
  • Första maj i Sverige. Här i Sverige anordnades första maj redan 1890, och demonstrationståg fanns på plats på över 15 olika platser i landet. Värt att notera är att kommunisterna och Socialdemokraterna numera har olika första maj-tåg.
  • Första maj i Tyskland. Även om majoriteten av alla arbetarsånger har förbjudits på grund av nazismen är det ett stort firande på Berlins gator bland arbetarrörelsen vid första maj. Det är dock vanligt att nazister och kommunister drabbar samman och slåss.
  • Första maj i USA och Kanada. I dessa länder firar man Labor Day den första måndagen i september. Labor Day är Nordamerikas svar på första maj, men värt att lägga märke till är att flertalet fackförbund och arbetarrörelser valt att även de börja fira första maj. Om första maj-traditionen växer än mer i Nordamerika eller inte återstår att se.

Läs mer: Alla röda dagar i Sverige – komplett lista.

Vad sjunger man på första maj?

Det är vanligt att man sjunger internationalen, men olika deltagare sjunger olika delar av denna sång. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet sjunger inga kontroversiella verser, medan Syndikalisterna inkluderar verser om vapenvägran och revolution.

Svar på vanligt ställda frågor


Är första maj en röd dag?

Ja, första maj är en röd dag. I princip alla som arbetar eller studerar är således lediga första maj.

Är första maj en storhelg?

Det är din arbetsgivare som avgör om första maj är en storhelg, och du då i förlängningen har rätt till storhelgsersättning.

Varför firar man första maj?

Man firar första maj för att hylla arbetarrörelsen och alla som kämpat för att arbetare runt om i världen ska få rättvisa villkor.

Lämna en kommentar