Allt om midsommardagen och midsommarfirandet i Sverige

Midsommar är av många sett som mer heligt än nationaldagen, men hur kommer det sig egentligen? Utöver det, när firar man midsommar egentligen och är midsommardagen en röd dag?

Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln. 

Vad är midsommar?

Midsommar är en av de kulturellt viktigaste högtiderna i Sverige som enligt kristendomen är förknippad med Johannes döparens födelse. i Sverige infaller midsommarhelgen under perioden 20–26 juni, och det gäller även för Finland. 

Firar man midsommar i Norge och Danmark?

I Norge och Danmark firar man inte midsommar på samma sätt som i Sverige och Finland. I Norge och Danmark firar de i stället ”Sankt Hans Aften”, som en hyllning till naturens magiska krafter.

Midsommar och dess historia

Midsommarfirandet innan kristendomen

Innan kristendomen är det okänt om man ens firade midsommar, men enligt hällristningar som undersökts kan man ha dyrkat solen vid midsommartid under nordiska bronsåldern. Enligt kartlagda runristningar kan man även ha firat midsommar i slutet av juli. Det vill säga cirka en månad efter det datum vi idag firar midsommar.

Ett annat tecken på att vi kan ha firat midsommar innan kristendomen är att midsommarfirande nämns i de isländska kungasagorna från 1200-talet.

Det kristna midsommarfirandet

Enligt den kristna tron föddes Johannes döpare den 24 juni, och det är därför vi idag firar midsommar. I andra länder kallas denna högtidshelg för Johannesdagen eller Sankt Hans, men i Sverige håller vi alltjämt fast vid begreppet midsommar.

Hur firar man midsommar i Sverige?

I Sverige firar man midsommar genom dans runt midsommarstången, samt med blomsterkransar både runt stången och de firandes halsar. Midsommarmaten inkluderar ofta matjessill, färskpotatis samt jordgubbar, och utöver det tar man ofta en snaps i samband med måltiden.

“Helan går” och “När gäddorna får” är två klassiska snapsvisor man brukar sjunga vid midsommarfirandet.

Datum för Midsommardagen – år för år

MidsommardagenDatumVeckodag
202225 juni 2022lördag
202324 juni 2023lördag
202422 juni 2024lördag
202521 juni 2025lördag
202620 juni 2026lördag
202726 juni 2027lördag
202824 juni 2028lördag
202923 juni 2029lördag
203022 juni 2030lördag
203121 juni 2031lördag

Svar på vanligt ställda frågor

Är midsommardagen en röd dag?

Midsommardagen är en röd dag, och infaller alltid på en lördag. 

Är midsommarafton en röd dag?

Midsommarafton är inte en röd dag, men personer som arbetar vanliga kontorstider brukar vara lediga på midsommarafton. Det är viktigt att du hör med din arbetsgivare gällande om du behöver arbeta på midsommarafton eller inte.

Är midsommardagen en flaggdag?

Ja, midsommardagen är en flaggdag i Sverige. Du ska således hänga upp eller hissa upp din svenska flagga om du har tillgång till en sådan.

Är Systembolaget öppet på midsommardagen?

Systembolaget håller stängt både på midsommarafton och midsommardagen. Om du vill handla in alkohol är det alltså torsdagen innan midsommar som är den sista dagen Systembolaget har öppet innan firandet tar vid.

Lämna en kommentar